بیمه نامه شخص ثالث
بیمه نامه شخص ثالث خودرو سواری جز الزامات هر خودرو است و در صورت عدم داشتن بیمه نامه راننده خودرو سواری جریمه خواهد شد. از سوی دیگر، در صورتی که وسیله نقلیهای تحت پوشش بیمه شخص ثالث نباشد، ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد که در زیر به آن خواهیم پرداخت.
در پوشش بیمه شخص ثالث، شخص اول مالک وسیله نقلیه یا بیمهگزار یا کسی که بیمه نامه را خریداری کرده است، شخص ثانی شرکت بیمه یا بیمهگر و شخص ثالث فرد زیاندیده بر اثر حادثه وسیله نقلیه غیر از راننده مقصر در حادثه هستند.
به این مثال توجه کنید :
در یک حادثه رانندگی (به عنوان مثال تصادف دو خودرو یا تصادف خودرو با عابر پیاده) هزینه درمان، دیه فوت و خسارت وارد شده به اموال تمامی افراد زیاندیده، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار میگیرد. راننده مقصر نیز تحت پوشش بیمه حوادث راننده که به تازگی جزئی از بیمه شخص ثالث شده است قرار میگیرد. با این تفاوت که بیمه حوادث راننده تنها خسارتهای جانی را پوشش میدهد و در برابر خسارات مالی که راننده متحمل شده است مسئولیتی ندارد.
تمامی شرکت های بیمه ای غیر اتکایی در ایران بیمه نامه شخص ثالث را ارائه می دهند. نرخ اعلامی بیمه مرکزی به تمامی شرکت های بیمه نیز یکسان بوده که قابلیت رقابت قیمتی کمتری در این بیمه نامه مشهود است.
حق بیمه شخص ثالث چگونه حاسبه می شود
محاسبه حق بیمه پایه بر اساس نرخ پایه بیمه مرکزی است که هر ساله با شروع سال شمسی بر اساس دیه سال جدید و تعهدات مالی پایه اعلام می شود. هر ساله قوه قضائیه میزان مشخصی را به عنوان حق دیه کامل در ماه حرام اعلام میکند. در سال ۱۳۹۹ این میزان برابر با ۴۴۰ میلیون تومان در ماه حرام و ۳۳۰ میلیون تومان در ماه عادی است. ماه های حرام در تقویم قمری چهار ماه ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب می باشند. این بدین معنی است که در صورت بروز خسارت منجر به دیه مبنای محسابه دیه بر اساس ۴۴۰ میلیون تومان است. بر همین اساس حداقل پوشش مالی نیز در سال ۹۹، ۱۱ میلیون تومان تعیین شده است که یک چهلم دیه کامل در ماه حرام است. بیمه مرکزی بر اساس این مبلغ، حق بیمه را به شرکتهای بیمه ابلاغ میکند. این مبلغ پایه حق بیمه خواهد بود که با مالیات بر ارزش افزوده جمع خواهد شد. در مراحل بعدی میتوان با استفاده از تخفیفهای سنوات خودرو و یا و تغییر برخی از فاکتورهای مؤثر بر قیمت حق بیمه، قیمت بیمه شخص ثالث را کاهش یا افزایش داد.
تخفیف عدم خسارت خودرو
در صورتی که بیمه گذار و خودروی بیمه شده در مدت زمان یک ساله بیمه نامه مرتکب خسارتی که منجر به پرداخت خسارت از سمت شرکت بیمه نشده باشد، مشمول دریافت ۵ درصد تخفیف خواهند شد. حداکثر این تخفیف برابر با ۷۰ بوده که ظرف مدت ۱۴ سال عدم خسارت بدست خواهد آمد.
کاربری خودرو
کاربری خودرو یا استفاده ای ابزاری که راننده از خودرو می کند در حق بیمه نهایی تاثیرگذار است. این بدین معنی است که خودروهایی که از آنها جهت امرار معاش یا امور غیر شخصی استفاده می شود حق بیمه بیشتری را پرداخت می کنند. برای مثال خودروهای تاکسی یا آموزش رانندگی، بیشتر در معرض حوادث رانندگی هستند و باید حق بیمه شخص ثالث بیشتری را پرداخت کنند. تاکسیها موظف به پرداخت ۲۰% حق بیمه ثالث بیشتر و خودروهای آموزش رانندگی موظف به پرداخت ۱۵% حق بیمه ثالث بیشتر هستند. کاربریهای دیگری نیز تعریف شدهاست که برخی از آنها صنعتی، آمبولانس و حمل خون و آتشنشانی، بارکش، عمومی سازمانی و … هستند.
نوع وسیله نقلیه
قدرت و سیلندر ماشین ریسک احتمال وقوع حادثه را بالا میبرد, که طبیعی است حق بیمه شخص ثالث نیز به تبع آن تغییر نمابد. به همین منظور خودروهایی که قدرت مانور کمتری دارند حق بیمه کمتری را نیز به مراتب پرداخت می کنند. در خودروهای با عمر بالای ۱۵ سال، مبلغ حق بیمه افزایش می یابد.
جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث
درصورتیکه در تمدید بیمه شخص ثالث وقفهای بیفتد به صورت روزشمار مبلغی به حق بیمه ماشین اضافه خواهد شد که برای خودروهای مختلف متفاوت است. در حقیقت بیمه شخص ثالث اجباری هست و در صورت عدم تمدید بیمه نامه در زمان مقرر، شرکت بیمه راننده خودرو را به ازای هر روز عدم تمدید مبلغ خاصی جریمه می کند که این جریمه مستقیما به صندوق تامین خسارات بدنی واریز می شود.
در هنگام وقوع خسارت بیمه شخص ثالث چه مراحلی را انجام دهیم؟ در وقوع خسارت مالی با اتومبیل دیگر: بعد از تشخیص دادن طرفین و مشخص بودن مقصر در حادثه های که ۲ اتومبیل باشد میتوان بدون کروکی به شرکت بیمه مقصر حادثه رجوع کرد و در صورت تشخیص ندادن مقصر حادثه و بیش از ۲ اتومبیل میبایست کروکی کشیده شود و زیاندیده ها به شرکت بیمه مقصر با کروکی مراجعه نمایند. در وقوع خسارت جانی بیمه شخص ثالث چه مراحلی باید انجام داد؟ ابتدا تماس با پلیس۱۱۰ یا پلیس راهور۱۲۰ حضور امدادگران فوریتهای پزشکی در محل حضور عوامل پلیس راهور، جهت تهیه کروکی حضور عوامل کلانتری یا پاسگاه انتظامی منطقه برای تهیه صورتجلسه جهت ارائه به مقامات قضایی مراجعه مقصر به شرکت بیمه جهت تشکیل پرونده ارائه شود.